Logo

The Dads

The Dad Talks with… Irwan Kartosen

Als er iemand is die je een instant lach op je gezicht geeft is het Irwan Kartosen aka DJ Irwan. Met zijn positiviteit en creativiteit weet hij iedereen mee te krijgen en maakt hij er altijd een feestje van. Samen met zijn vrouw Dian en zoon Skyler tourde hij door Europa met Chris Brown en was Azië hun tweede huis. Wij spraken hem over het vaderschap, het leven als dad dj en de toekomst.

Photo credit: Haris Faiz

Hoe gaat het met je? Houd je het nog vol in tijden van Corona?

Ik hou het nog redelijk vol, al zijn het ook voor mij zware tijden. Ik ben echter een persoon die niet snel de handdoek in de ring gooit, dus sinds het begin van de Corona crisis ben ik lekker creatief bezig: tijdens de ‘lockdown’ deed ik heel veel livestreams vanuit m’n woonkamer en vanaf het moment dat we weer kleine events mochten doen, stond ik ook weer achter de draaitafels voor ‘echt’ publiek.

Zakelijk gezien natuurlijk een grote uitdaging, maar heb je er privé van kunnen genieten? Hoe heb je de tijd met Skyler besteed?

Het was even wennen om zoveel thuis te zijn en de eerste weken van de crisis waren aardig stressvol aangezien je totaal niet wist wat er ging gebeuren, maar Skyler vond het heerlijk dat papa zoveel thuis was.

Hoe zorg je ervoor dat je je hoofd boven water houdt en toch je creativiteit kwijt kan?
De knop moet gewoon even om: niet teveel nadenken over hoe het was voor Corona, maar gemotiveerd blijven om ook tijdens de Corona crisis nog steeds creatief bezig te blijven. Hoe vervelend de situatie ook is, er zijn altijd manieren om kansen te creëren. Ik kreeg zoveel leuke reacties op de livestreams en door die waardering krijg je vanzelf energie om door te gaan. En op alle plekken waar ik nu kom om te draaien zijn mensen zo enthousiast; genieten van de muziek. Je ziet gewoon dat mensen dit nodig hebben en dat maakt mij ook weer gemotiveerd.

Photo credit: Inderinho Photography

Als DJ leef je in de avonduren. Hoe combineer je jouw job met het vaderschap?

Dit kan nog best pittig zijn. Soms kom je om 7 uur ’s ochtends thuis van werk, het tijdstip dat Skyler dan een beetje wakker wordt. Vaak kies ik er dan voor om wakker te blijven zodat ik ook nog een beetje kan genieten van het vaderschap. Ik probeer er dus echt zoveel mogelijk te zijn voor hem, al voel ik wel dat het lichamelijk steeds zwaarder wordt naarmate ik ouder word. Gelukkig zorgt mijn vrouw ervoor dat ik genoeg rust heb door heel veel taken op zich te nemen.

En hoe doe je dit als je ver van huis bent?

Skyler is begin dit jaar vijf geworden en daarmee kwam dus ook de leerplicht. Daarvoor ging hij echter regelmatig mee op tour. Vooral de verre reizen naar Azië deden we altijd met het gezin. Meestal kozen we Tokyo of Singapore als ‘basis’ en van daaruit vloog ik dan heen en weer naar de omringende landen om mijn optredens te doen. Op deze manier bleef ik relatief dicht bij mijn gezin, met de nadruk op relatief (een vlucht tussen Bali en Tokyo is bijvoorbeeld al snel 7,5 uur). Ondanks deze afstanden gaf het me gewoon een geruststellend gevoel om samen te touren en waar mogelijk probeerde ik er altijd wat vrije dagen achteraan te plakken. Elke tour werd dus een soort ‘werkvakantie’. Het klinkt misschien mooier dan dat het daadwerkelijk is – er zitten dagen tussen waar ik alleen kan slapen in het vliegtuig – maar ik heb er alles voor over om zoveel mogelijk bij m’n gezin te zijn.

Wat zijn je mooiste herinneringen aan dit grote avontuur?

Een paar jaar geleden mocht ik als tour-dj mee met Chris Brown tijdens zijn shows in Europa. Skyler was een jaartje oud, maar ook deze tour namen we hem zoveel mogelijk mee. Zo waren we de ene dag in Milaan, de volgende dag in Barcelona en weer terug naar Rome. Achteraf gezien een heftige tijd, maar de energie die dit soort shows met zich meebrengt is niet in woorden te omschrijven, je leeft letterlijk op adrenaline.

Wat heeft het vele reizen voor de relatie tussen jou en Dian gedaan?

Voordat Skyler werd geboren ging Dian altijd mee als tourmanager. 24/7 bij elkaar dus en dat heeft ons eigenlijk alleen maar dichter bij elkaar gebracht. Je leert elkaar door en door kennen en daarnaast is het gewoon superfijn dat je alle avonturen met elkaar kunt delen.

Hoe zijn de rollen tussen jou en jouw vrouw verdeeld?

We proberen het ouderschap zoveel mogelijk samen te doen: elke ochtend brengen we Skyler samen naar school en zes uurtjes later staan we ook weer samen op het schoolplein om hem op te halen. Wat betreft de huishoudelijke taken neemt zij het grootste deel op zich, zolang ik er maar voor zorg dat er elke avond eten op tafel komt. Gelukkig houd ik van koken!

Je bent erg betrokken bij de Asian community. Wat geef je Skyler van jouw roots mee?

Mijn vrouw en ik komen beiden uit een Indonesisch gezin. De gebruiken die we van onze ouders hebben meegekregen, proberen we ook weer door te geven aan Skyler. Langzaamaan leren we hem ook wat Indonesische woordjes en uiteraard eet hij het liefst Indonesisch.

Hoe zie jij jezelf over tien jaar?

De komende tijd wil ik me wat meer focussen op het produceren en uitbrengen van muziek, maar als het aan mij ligt sta ik over tien jaar ook nog steeds achter de draaitafels. Draaien is altijd m’n grote passie geweest en het houdt me jong, in ieder geval van binnen. En wie weet heb ik in Skyler een goede opvolger. Hij is al sinds baby zeer geïnteresseerd in papa’s werk en gelukkig is hij ook best muzikaal. Nu maar hopen dat hij over tien jaar met zijn vader gezien wilt worden in de discotheek.

Photo credit: Haris Faiz

Als de Corona crisis het weer toestaat waar naartoe gaat dan de eerste reis?

Japan! Voor de Corona crisis draaide ik zo’n acht keer per jaar, soms nog vaker. Ik mis het nu wel heel erg dus zodra we weer kunnen stappen we op het vliegtuig naar Tokyo!

Ten slotte. Wat is jouw tip voor andere dads met drukke banen?

Er wordt vaak gezegd: “Probeer een juiste balans te vinden tussen werk en familie.” Mijn ervaring heeft me geleerd dat die balans soms ver te zoeken is, vooral bij een baan met onregelmatige werktijden. Focus je dus niet teveel op het vinden van deze balans, laat je gewoon leiden door je vaderlijke instinct en dan komt de rest vanzelf!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *