Gouden Tip: Dingen doen met je kind is leuk

Family

Gouden Tip: Dingen doen met je kind is leuk

Ik maak graag en vaak de vergelijking tussen de mens en de leeuw. Omdat-ie zo veelzeggend is. Het zit zo: de mannetjesleeuw doet 22 uur per dag niets. Hij slaapt. Als hij wel wat doet, is het moeder de leeuw beklimmen voor een snelle wip, de zebrabout opeten die diezelfde leeuwin voor haar heer en meester heeft gejaagd, of een vermetele collega-leeuw van het erf jagen. Wat zelden voorkomt omdat die andere leeuw ook wel wat beters heeft te doen, namelijk slapen, eten en seks.

Wij mannen zijn net mannetjesleeuwen. En vrouwen zijn net leeuwinnen. Mannen doen liefst niets, en anders seks, eten en vechten. Vrouwen lopen de hele dag op eten te jagen, te stressen dat er misschien een andere leeuw op het erf komt, en te redderen met de welpen. En dat is functioneel en evolutionair voor leeuw én mens een prima verdeling van taken, ware het niet dat de mensenvrouwtjes hebben besloten dat het mannetje ook zijn bijdrage moet leveren aan het huishouden en het opvoeden/ vermaken van de kinderen.

En – je zult hiervan opkijken – ik ben het daar eigenlijk volkomen mee eens. Vandaar dat ik al geruime tijd diverse keren in de week het avondeten kook, dingen die op de grond liggen opberg in de kast, en na de afwas een lapje door de keuken trek. Achterblijver in mijn geëmancipeerde takenpakket was lange tijd echter ‘leuke dingen doen met het kind’. In mijn mannenbrein had ik ‘leuke dingen doen met het kind’ namelijk grondig gedemoniseerd: mezelf wijsgemaakt dat het helemaal niet leuk is naar een zwemparadijs te gaan om samen te zwemmen. Of iets te knutselen dat een machinegeweer moet voorstellen. Of ons te verkleden als Jedi-ridders en elkaar de hersens in te slaan met een lichtzwaard.

Maar dat blijkt helemaal niet waar! Leuke dingen doen met je kind is waardevol – het kind vindt het leuk en, ontdek ik meer en meer, ik als vader eigenlijk óók. Zo hebben we laatst staan koppen in de tuin. Ik gooi de bal aan, hij kopt ‘m terug. En dan niet tien, maar 50, 100 keer. En hij vond het prachtig, want nu zou hij nog beter kunnen koppen en wie weet ooit weleens een doelpunt maken met het hoofd! Puur goud, papa’s, ik kan het je namens deze herboren leeuw van harte aanbevelen! En dat niks doen is eigenlijk toch enorm overschat, per saldo.

Add a comment

Geef een reactie