Logo

Fashion

GYRE SeaCleaner: ’s Werelds eerste sporthorloge gemaakt van gerecyclede visnetten uit de oceaan

De GYRE SeaCleaner is een sporthorloge gemaakt van gerecyclede ‘spooknetten’, gehaald uit de Indische Oceaan – waar de nood het hoogst is. Het nieuwe Nederlandse horlogemerk richt zich op een hoger bewustzijn voor het plastic soep probleem en levert een bijdrage om de stroom van plastic in de oceanen te stoppen en eruit te halen.

Na drie jaar is de SeaCleaner eindelijk af. “We hebben een lange weg afgelegd. Het gerecyclede materiaal werd nog nauwelijks toegepast, dus we zijn alle mogelijke problemen tegengekomen,” aldus bedenker en oprichter Bernard Werk. “Van een erg kwetsbare kast tot één die zelfs deels oploste in water. Daarom was de voldoening eind januari des te groter, toen we eindelijk de eerste werkende prototypes konden dragen.”

GYRE staat symbool voor verandering, zonder stijl en comfort uit het oog te verliezen. Een Frans design, een hoogwaardig Japans uurwerk op zonne-energie – batterijen vervangen is niet nodig – en assemblage die plaatsvindt in Nederland. Om het ‘groen’ te houden, houdt GYRE het bij een zwarte kast. Dit is de originele kleur van het gerecyclede materiaal en de enige mogelijkheid om alles zo duurzaam mogelijk te maken.

Lokale vissers verzamelen de visnetten uit de zee en leveren deze af bij de recycler. Hiervoor ontvangen ze een vergoeding, zodat GYRE ook bijdraagt aan de lokale economie. De netten worden vervolgens schoongemaakt en vermaakt tot granulaat voor de kast. Op dit moment legt GYRE de laatste hand aan een band die ook van visnetten is gemaakt. Deze is nu nog geheel gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

GYRE heeft als doel om het bewustzijn te vergroten en dit vanaf de lancering te ondersteunen met concrete acties. Mede-oprichter Jorrit Niels: “Wij zullen beach clean-ups ondersteunen, in de probleemgebieden deelnemen aan programma’s die de kwestie bij de bron aanpakken en daarbij 5% van elk verkocht horloge doneren aan The Ocean Cleanup.”

Hoewel allerlei soorten plastic in de oceanen worden gevonden, behoren visnetten tot de grootste zorgen. Een recent onderzoek van The Ocean Cleanup stelt dat ten minste 46 procent van het plastic in de ‘Great Pacific Garbage Patch’ – een drijvende stroom van plastic, ter grootte van Frankrijk, Duitsland en Spanje samen – afkomstig is van visnetten. Zo’n 640.000 ton van deze ‘spooknetten’ wordt elk jaar in de zee achtergelaten. Het draagt niet alleen bij aan de vervuiling, maar beschadigt ook koraalriffen en vangt enorme aantallen zeedieren.

Daarom start GYRE zijn crowdfunding op Kickstarter vanaf dinsdag 5 mei. Voor het creëren van een gemeenschap die zich ertoe verbindt om de oceanen schoon te maken en schoon te houden, one watch at a time.

Prijzen: Super Early Bird €189, Early Bird €199 – 34% en 31% korting op de normale prijs van €289.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.