Kids

The Dad Tip: Ga niet op Zwangerschapcursus

Het zal je opvallen dat je tijdens de zwangerschap van je geliefde uit diverse richtingen dingen worden aanbevolen. Dingen die je moet kopen, dingen die je moet doen, dingen die je niet moet doen. Er zal door diverse instanties worden gezegd dat je twee kruiken moet kopen, terwijl andere functionarissen je zullen meedelen dat het matras in je babyledikant gaatjes moet hebben omdat je baby anders stuk gaat. Andere types zullen je bijkans dwingen een Prenatal-babyinventaris van 27 kantjes aan te schaffen, alsmede stuitend lelijk biodynamisch speelgoed en heel enge boeken vol foto’s van bloederige bevallingen en verkreukelde baby’s.

Persoonlijk hebben mijn vrouw en ik dit alles genegeerd en de boeken en het lelijke speelgoed die we kregen ritueel in brand gestoken, maar doe vooral wat jezelf denkt dat goed is.

Beloof ons echter wel één ding: ga niet op zwangerschapscursus.

Nou ja, doe maar wel, maar dan niet in zo’n groepje, want dat is niet best. Tenzij je graag op wandelvakantie gaat met volslagen onbekenden, dol bent op naaktvolleyballen in je Franse nudistenpara- dijsje of anderszins verzót bent op malle groepjes en gekke avontuurtjes. Voor alle anderen: neem een paar privélessen.
Die vind je met gemak door even te googelen en zo’n mevrouw komt dan een keer of drie langs om je deugdelijk voor te bereiden. Dat zit vrijwel altijd gewoon in de verzekering, dus niks geen ‘Marcel is een verwende yuppiehipstersnob’. Het blijft lullig om voor iemand anders in een ongemakkelijke houding ademhalingsoefeningen te doen, maar het is altijd beter dan je met twintig andere stellen door zo’n avond te puffen op het geluid van parende walvissen in een walm van wierook.

Tenzij dat je ding is, natuurlijk. In dat geval is de groepszwangerschapscursus totaal niet gênant of awkward en ga je supergezellige avonden tegemoet!

Deze en meer tips van Marcel Langendijk kun je terugvinden in het opvoedboek voor vaders ‘The Dad’. 

Add a comment
Simone bruin

Simone bruin

Geef een reactie