Kids

The Dad Tip: Zo ben je zo snel mogelijk van de luiers af

Snel na het moment waarop jouw baby het levenslicht ziet, is het al tijd voor de eerste luier. En vele zullen volgen. Dit zijn er dus al snel 2.555 luiers per jaar. Je begrijpt het al… hier moet je zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe? En wanneer? Helaas is het niet zoals bij honden met een maand of 3 geregeld, maar ben je er met een hoop mazzel klaar mee als jouw kleine 2 jaar is en kost het ook nog eens veel werk. Maar geen zorgen, het is leuk. En wedden dat jij de trotste dad bent als jouw kleine poepmonster voor het eerst een drol legt in het potje. Jaaaa dag zul je nu denken, maar menig vader pinkt een traantje weg. Ok komt ie.

De leeftijd:

Het trucje om de boel op te houden is niet aangeboren en het duurt best even voordat dit lichtje gaat branden. Het ene kind heeft dit met anderhalf al door en de ander laat de boel met 3 jaar nog steeds lopen. Het is dus heel belangrijk dat je erachter komt of het kwartje al is gevallen. Vroeg of laat komt elk kind in de poep en plas fase en willen ze vooral laten weten dat er iets in de luier zit. Dit is de eerste stap en de tweede stap is proberen te achterhalen of jouw kind al doorheeft dat er iets aan zit te komen. Dit is een kwestie van vragen of hij of zij even een seintje wilt geven.

Het potje

De meeste kinderen vinden een potje fijner dan de wc. Tip: probeer ook direct de wc, want de stap van het potje naar de wc is er ook weer eentje die tijd kost, dus als jouw kind de wc gelijk prima vindt, doen! Ga niet voor een saai wit potje, maar kies voor lichtjes, geluidjes, Cars en Frozen. We hoeven je niet te vertellen dat dit als een speer werkt.

Blote billen

Het is bijna zomer en laat dat nu het perfecte moment zijn voor zindelijkheidstraining (ja stom woord, maar zo heet het nu eenmaal). Trek tijdens een warme dag gewoon eens die luier uit en laat hem of haar bloot in de tuin lopen. Vraag om de seconde of hij of zij moet plassen. Zorg natuurlijk dat het potje buiten staat, want je moet er snel bij zijn. Ligt je tuin aan het eind van de dag vol poep en plas, en is het potje leeg, dan is het waarschijnlijk nog te vroeg.

Lekker zitten

Laat jouw kind een paar keer per dag lekker op het het potje zitten. Ga er gezellig bij zitten en wacht af. Tijdens het zitten is hij of zij helemaal gefocust op het potje en wat erin gedaan moet worden, en dit kan weer helpen om het ‘ik moet poepen/plassen’ signaaltje aan te zetten. En ja dit kost allemaal tijd, maar is ook gezellig.

Jaaaaaa

Als het moment daar is waarop het eindelijk is gelukt, ga je compleet uit je dak. Juich, zing en lach! Jouw kind moet gevoel krijgen alsof hij een wereldwonder heeft verricht en de aller allerbeste is. Blijf dit nog even doen totdat je er vrij zeker van bent dat hij of zij zindelijk is.

Naar de crèche

Als jouw kind het doorheeft, laat die luier dan ook uit. Ook naar de crèche. Ja er zal best weleens een ongelukje zijn, maar hallo dat is hun werk, dus dat regelen ze wel. Schaam je dus niet en maak het de crèche niet te makkelijk. Zij zullen uiteindelijk ook blij zijn als ze weer een kind zonder luiers hebben, want moet je je eens voorstellen dat je 50 luiers per dag moet verschonen 😉.

Naar bed, naar bed

Overdag zindelijk is één en ’s nachts zindelijk is twee. Dit kan best nog even op zich laten wachten en heeft geen haast. Laat die luier dus tijdens het slapen lekker aan.

Op pad

Een kind dat zindelijk probeert te worden mee op pad nemen is geen feest. Dit zal elke vader beamen, maar toch moet je die luier niet uit gemakzucht aan doen, want dan verpest je de boel. Vraag onderweg 100 keer of er geplast of gepoept moet worden en juich ook hard in de wc op locatie. Oh en neem voor de zekerheid schone kleren mee, want ja afleiding en spanning zorgen voor ongelukjes. Dat dit ook midden in de supermarkt kan zijn, moet je maar even niet aan denken.

Elk kind worden zindelijk, dus geen zorgen. Wedden dat je trots bent als het eenmaal zover is!

Good luck!

Add a comment
Muriel Grootaers

Muriel Grootaers

Geef een reactie