Logo

The Dads

The Dad Talks with… Sam Yeh

#couplegoals gaat zeker op voor Sam Yeh en zijn vrouw Tess. Dit prachtige stel runt niet alleen een gezin samen, maar ook een waanzinnig restaurant: Mr. Sam Bistro. Sam is de vader van dochter Ava (2,5) en zoon James (4). Wij spraken met deze inspirerende dad over familietradities, het horecaleven en stijl.

In 2015 nam je het restaurant over van je ouders en werd Mr. Sam geboren. Hoe bevalt het tot nu toe?

Het bevalt heel goed. Elke keer als we naar de zaak rijden giechelen we in onszelf en denken we wauw dit is echt onze zaak. Het is elke dag een feestje en één groot avontuur. We leren elke dag opnieuw dingen en hebben elke dag weer nieuwe ideeën. We blijven continu vernieuwen en dit is een enorm leuke uitdaging. We koken met gevoel en ondernemen met gevoel.

Hoe zijn de taken verdeeld tussen jou en Tess binnen het bedrijf?

Tess telt het geld en ik sta in de keuken haha ;-). Tess is Creative Director en ik ben de chef. Ik houd me voornamelijk met het eten bezig, maar Tess komt ook met veel ideeën en denkt dan net even out of the box. We kunnen elkaar goed een spiegel voorhouden, zodat we altijd scherp blijven.

Kun je je drukke job combineren met het gezinsleven?

Dinsdag is heilig voor ons, dan is het familiedag en gaat het restaurant voor niemand open. Op dinsdag plannen we leuke uitjes in met elkaar en vind je ons vaak in een speelhal. Ook betrekken we de kinderen veel bij het restaurant. Ze gaan bijvoorbeeld regelmatig mee op inkoop, dit vinden ze helemaal fantastisch.

Wij zijn allebei opgegroeid met au-pairs en wij werden altijd door hen opgehaald van school. Dit had alles te maken met de werk ethiek van onze ouder en dit was helemaal prima, maar wij vinden de vroege binding met onze kinderen heel belangrijk. Wij zijn in de gelegenheid om dit anders en in een modern jasje te doen. We proberen James bijvoorbeeld altijd samen van school te halen. Dit vindt hij geweldig.

En hoe is de taakverdeling binnen het gezin?

Ik ben de  ‘fun dad’ , alles mag en kan. Tess is iets meer van de regels. Zij vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat ze eerst hun bordje leegeten voordat ze mogen spelen. Ook zorgt zij ervoor dat ze om 20:00uur in bed liggen en niet nog 5 minuten mogen spelen, omdat dat van papa mag ;-).

Zijn de kids ook vaak te vinden in het restaurant?

Ja heel vaak. Ava knuffelt graag iedereen en James rent altijd de zaak door met zijn autootjes. We vinden het heel belangrijk dat zij het restaurant als een soort tweede huis zien en ermee opgroeien.

Wat zijn hun favoriete gerechten?

Rijst met zalm haha en de edamame boontjes, maar ze proeven wel altijd alles als ik in de keuken bezig ben. Hierbij let ik dan heel goed op, want er komen ook vaak jonge gezinnen bij ons eten en dankzij Ava en James kan ik beter inschatten wat andere kids lekker zullen vinden. We hebben ook kinderstokjes en dat vinden ze helemaal fantastisch.

Bemoeien ze zich ook weleens met het restaurant?

Jazeker! Een goed voorbeeld; Kortgeleden hebben we het restaurant een retouch gegeven. Mijn zoon heeft me toen geholpen met het schilderen van een bank en nee het is niet perfect, maar in mijn ogen is het prachtig.

Wat vinden we in de luncbox van de zoon van een chef?

James is een echte fijnproever. Dit merkte we al toen hij nog heel klein was. Hij is bijvoorbeeld dol op truffelkaas, olijven en jasmijnrijst. In zijn lunchbox zit altijd een boterhammetje en dit wisselen we af met wat lekkers. Zijn klasgenootjes zijn altijd benieuwd wat er in zijn trommeltje zit haha.

Mr. Sam is een heel nieuw concept en totaal anders dan het familie restaurant dat  het voorheen was. Zijn er wel familietradities die jullie erin hebben gehouden?

Qua eten eigenlijk alleen de pekingeend. We hebben de traditionele bereiding hiervan er in gehouden. Deze bereiding gaat eigenlijk nog veel verder terug en komt bij de eigenaar vandaan die voor mijn ouders het restaurant runde. Mijn ouders hebben zijn receptuur aangehouden en wij dus ook, maar dan wel in een modern jasje.

Hoe belangrijk zijn familietradities en normen en waarden binnen jullie gezin?

Dit vinden wij heel belangrijk en vooral ten aanzien van onze ouders. We proberen als gezin zoveel mogelijk tijd aan hen te besteden. Wij hopen dat onze kinderen later ook zo met ons om zullen gaan en proberen hen echt dat voorbeeld te geven. Taal vinden we ook heel belangrijk. Onze kinderen spreken drie talen: Nederlands, Engels en Mandarijns. Hoe jonger hoe beter!

Hoe zorgen jij en Tess ervoor dat jullie ook samen tijd doorbrengen?

We zien elkaar sowieso veel in het restaurant. We hebben een open keuken, dus we hebben de hele avond contact met elkaar. Ook eten we altijd samen. We vertrekken toevallig vandaag voor een paar dagen naar Londen samen. We gaan vooral genieten, maar ook zeker veel eten en op dit gebied nieuwe ideeën opdoen. We willen met het restaurant graag een internationale allure hebben, dus dan is een tripje naar Londen de uitgelezen kans om te spieken wat daar gebeurt.

To share or not to share. Wat maakt een sharing dinner voor jullie zo belangrijk?

Als we zelf ergens gaan eten, willen we zoveel mogelijk kunnen proeven. We delen altijd alles samen en dit is iets wat we van huis uit hebben meegekregen. Alles staat midden op tafel en hier eten we met elkaar van. Het is bij ons nooit; dit is mijn bord, maar altijd ons bord, want we eten met elkaar. Dit principe laten we ook in het restaurant terugkomen.

Proeven, horen, zien, ruiken en voelen. Dineren bij Mr. Sam is een beleving. Kun je hier wat meer over vertellen?

Mensen denken vaak dat je eten vooral proeft via de mond, maar er komt zoveel meer bij kijken. Klank en mondgevoel zijn bijvoorbeeld heel belangrijk. Wat hoor je als je iets doorbijt? Wist je dat 80% van alle smaak eigenlijk door de neus gaat? Wij vinden het heel belangrijk dat de hele beleving klopt als we een bord voorschotelen. Bij elk gerecht leggen we ook uit hoe je het moet eten. Hoe je bijvoorbeeld bepaalde elementen samen kunt eten om de juiste smaaksensatie te krijgen. Het eten van soep is bijvoorbeeld veel lekkerder met houten lepel. Dit ontdekte ik vroeger toen ik als kind weleens mocht proeven uit de pan als mijn moeder kookte.

Met het restaurant willen we laten zien hoe wij de Aziatische keuken zien. We vinden de hele beleving super belangrijk; zit je lekker, hoe is het ontvangst, wat ruik je als je binnenkomt, hoe is de temperatuur, schijnt het licht niet teveel in de ogen. We denken alles door , elk detail vinden wij belangrijk.

Je bent absoluut een dad with style. Wat zijn dit seizoen jouw fashion must-haves.

Ik heb toch altijd een beetje hulp nodig, dus Tess shopt vaak voor me haha. Ik ga het liefst één keer in de zoveel tijd een winkel in om voor het hele seizoen te shoppen. Mijn stijl is een mix tussen netjes en stoer. Ik draag vaak mijn Nike Air Force sneakers met een skinny jeans en een overhemd met een strakke v-hals trui. Maar eigenlijk heb ik 80% van de tijd mijn koksbuis aan haha.

Wat draag je het liefst tijdens een dag met de kids?

Zo casual mogelijk. Het moet vooral lekker zitten, want ik wil ook mee klimmen als we op dinsdag naar Monkey Town gaan.

Hoop je dat jouw kids uiteindelijk het familiebedrijf voort zullen zetten?

Niet zo zeer. Ik wil hen veel mogelijkheden bieden, zodat zij hun eigen dromen kunnen volgen. Ze moeten het vooral zelf gaan ontdekken. Mijn ouders hebben mij die kans vroeger ook gegeven en wilden graag dat ik ging studeren om vooral niet in de horeca te belanden, omdat het zo enorm hard werken is. En wat doe ik uiteindelijk, ik open zelf een restaurant haha. Mijn ouders hebben heel hard gewerkt en gespaard om mij een goede toekomst te bieden. Ik heb voor de horeca gekozen, omdat ik dit echt wil. Als ditzelfde gevoel bij mijn zoon of dochter aanwezig is, dan zal ik hen daar zeker bij helpen, maar ook met alle andere dromen en ambities.

Tenslotte, wat is de grote kracht achter Mr. Sam

We zien al onze werknemers echt als een familie wat een fantastisch resultaat geeft voor de kwaliteit van het eten en de sfeer in het restaurant. We zijn beiden heel actief in het bedrijf en we hebben niet een heel groot team, maar iedereen werkt met hart voor de zaak. Onze bedrijfsleider Hamed is onze steun en toeverlaat en neemt vaak het voortouw bij dit familiegevoel. We gaan allemaal door het vuur door elkaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *