The Dads

Interview: ‘Who’s your Dad?’ Giedo van der Garde

Snel, sneller snelst! Giedo van der Garde houdt wel van een potje racen en heeft als auto coureur een indrukwekkende CV, waarop we de F1, 24 uur van Le Mans en FIA World Endurance Championship terug kunnen vinden. Afgelopen september is zijn opvolger Jaxx geboren en sindsdien gaat hij ook als vader door het leven. The Dad sprak hem in zijn home town Amsterdam over het vaderschap, racen en zijn favoriete kinderwagen.

Je bent kortgeleden vader geworden van zoontje Jaxx. Hoe bevalt het vaderschap tot nu toe?

Ik heb veel prachtige momenten meegemaakt in mijn leven, waarvan ik soms dacht dat het niet getopt kon worden; Wereldkampioen, Formule 1, mijn trouwdag. Tot het moment dat ik vader werd. Elke dag kan ik weer ontroerd raken door een moment, een blik of een lach.

Als autocoureur heb je niet een standaard job. Voel je je kwetsbaarder in de auto sinds Jaxx er is?

Net in het absolute begin was ik wel bewuster, ja. Niet zozeer kwetsbaarder, maar je denkt er extra over na. Dat heb ik nu nog, omdat ik vaak aan ‘m denk, maar zodra mijn helm opgaat ontstaat er zo’n focus en verdwijnt de buitenwereld.

Droom je er stiekem van dat Jaxx later in jouw voetsporen treedt?

Absoluut! Stel je voor dat we samen een race te kunnen rijden. Elk kind staat vrij in wat hij of zij wilt doen, dus ik zal daarin niks forceren, maar hopelijk heb ik genoeg racegenen doorgegeven dat het ook zijn passie wordt.

Jullie hebben voor Stokke Beat kinderwagen gekozen voor Jaxx. Een compacte en flexibele city stroller. Perfect voor jou als coureur om over de Amsterdamse grachten te racen?

De F1-auto onder de kinderwagens, haha. Nee, hij is gemakkelijk te gebruiken in de stad, veilig en Jaxx is altijd dicht bij ons wat een rustig gevoel geeft.

Waar kunnen we jou en je gezin vinden tijdens een vrije dag? 

Dat ligt een beetje aan de dag. Nu Jaxx nog zo klein is, is het heerlijk om thuis met hem te zitten. Nu het zonniger wordt, gaan we soms varen of een wandeling door de stad maken.

Wat zijn jouw ultieme Amsterdam hotspots?

Als Jaxx er niet bij is ga ik graag eten bij Izakaya, om de avond af te sluiten in de Mad Fox. Overigens worden die avonden steeds vroeger afgesloten, want Jaxx wordt ook eerder wakker…

In de Stokke Beat kan het kindje naar voor of naar achter kijken. Is Jaxx al op het punt dat hij de wereld liever wilt ontdekken dan naar papa en mama staren?

Vaak heeft hij mooie momenten die mij doen verrassen, alhoewel elke ouder dat misschien wel over zijn of haar kind zegt? Maar hij kruipt soms door de woonkamer op een nieuwsgierige manier, dat ik me al zorgen maak over wanneer hij achttien is. En het staren naar papa en mama is wat dat betreft zo mooi, dat het soms bijna lijkt op een staarwedstrijd.

Op het circuit race je in de snelste auto’s, maar in welke auto zien we jou door de stad rijden?

Een Audi RS3, perfect wendbaar voor de stad, maar ook super voor lange stukken, mijn vrouw Denise rijdt een Porsche Macan GTS.

En past de Stokke Beat goed in de achterbak?

Absoluut! Doordat hij zo gemakkelijk in te klappen is en wendbaar is, kan hij perfect in de auto. En het opbergen gaat soms sneller dan een perfect uitgevoerde pitstop.

Wat maakt de Stokke Beat de perfecte wagen voor Dads?

Het snelle opbergen, de wendbaar- en veiligheid en naast al dat praktische is het ook gewoon een heel fraai ding om te zien.

© Marinke Davelaar Photography

 

Add a comment

Geef een reactie