Interview: 'Who's your dad?' Marco van Houwelingen

The Dads

Interview: 'Who's your dad?' Marco van Houwelingen

Meet Marco van Houwelingen, creative director bij Boomerang Agency, schrijver en samen met zijn droomvrouw Wytske de vader van zoon Ischa (4 maanden). Een paar jaar geleden is zijn debuutroman ‘Aangeschoten wild’ uitgekomen en inmiddels is hij druk bezig met een tweede boek. Vandaag praten we met Marco over zijn gezin, reizen en zijn carrière.

Wat is het eerste wat je deed toen je ontdekte dat je vader werd? En wie was de eerste die je belde?
Wyts en ik stonden op het punt om de deur uit te gaan, toen we besloten om een test te doen. We waren al een paar maanden bezig om zwanger te raken, zonder succes. Wyts had er wederom geen goed gevoel bij, maar ze dook toch de badkamer in met een test. Ik wachtte in de woonkamer, in afwachting van weer een negatieve uitslag, tot ik opeens hakken over het laminaat aan hoorde snellen. Wyts holde de woonkamer binnen en keek me met grote ogen aan. ‘Twee streepjes,’ stamelde ze. ‘Hij is positief.’ Toen hebben we samen minutenlang gedanst op het kleed. Met de gordijnen wijd open. Iedereen mocht zien hoe gelukkig we waren.

Kun je ons iets vertellen over hoe je omgaat met ouderschap?
Ik had altijd gedacht dat het ouderschap iets was waar je aan moest wennen, maar het is eigenlijk heel geleidelijk gegaan. Opeens sta je op zaterdagavond niet aan de bar met een biertje maar achter de commode met een bus talkpoeder. Dat zou ik voorheen een griezelige gedachte hebben gevonden, maar toen kende ik Ischa ook nog niet.

Wat wil je jouw zoon graag meegeven?
Ik hoop dat mijn zoon een goed mens wordt. Dat hij lief wordt voor anderen, voor de wereld en voor zichzelf.

Hoe heeft het vader worden je leven veranderd?
Ik heb het geluk altijd gezocht in grootse dingen, verre reizen, festivals, maar inmiddels laat dat gevoel zich makkelijker vinden in kleine, alledaagse handelingen; Ischa’s vingers die mijn neus vastpakken, een ontwapenende glimlach, samen kraaien naar de spiegel. Mijn gezin staat op één. Met de komst van Ischa is er een luik opengegaan waar ik het bestaan niet van wist. Ik had nooit gedacht ooit zo’n diepgewortelde liefde voor iemand te kunnen voelen. Die liefde is het startpunt van alles – het voorlezen, het aankleden, het toestoppen, het knuffelen. Ik kan daar enorm van genieten.

Lukt het om werk en vader zijn te combineren?
Ik ben me veel bewuster geworden van alle tijd die ik niet thuis ben. Daarom probeer ik ook niet meer op het kantoor hangen als het niet nodig is. Op de weg terug kan ik niet wachten om Ischa op zijn bolle wangetjes te kussen. Met schrijven vind ik het lastiger. De enige tijd om aan mijn boek te werken is in het weekend, maar dat is ook tijd die ik met mijn gezin door wil brengen. Daar probeer ik altijd een goede balans in te vinden.

Hoe zijn de rollen verdeeld tussen jou en je partner?
Wytske is een geweldige moeder. Ze is onuitputtelijk in haar liefde en zorg voor Ischa. Als ze thuis is dan maakt ze lange dagen waarbij ze continu in de weer is, helemaal omdat Ischa nog borstvoeding krijgt. Maar ik heb haar daar nog nooit over horen morren. Als ik thuis ben dan probeer ik Wytske zo goed mogelijk te helpen. Het voelt alsof we samen een bedrijfje zijn begonnen.

Wat is je favoriete reisbestemming? En als je de mogelijkheid had overal in de wereld naartoe te verhuizen, waar zou je dan naar toe gaan?
Ik heb gelukkig al veel mogen reizen in mijn leven, zowel voor werk als privé. Na mijn middelbare school heb ik een jaar gebackpackt in Latijns Amerika, waardoor ik altijd een zwak ben blijven behouden voor dat continent. Landen die ik nog niet heb bezocht maar nog wel op mijn to-do-list staan zijn Nieuw-Zeeland, Indonesië en Kenia.

Welke gadget niet mag ontbreken in het leven van een vader?
Een kruimeldief.

Noem een Dad met stijl die je inspireert.
Mijn eigen vader. Er zijn ongetwijfeld dingen die ik anders zou doen bij de opvoeding van Ischa, maar zijn fundament van liefde en veiligheid hoop ik ook te kunnen creëren. We hadden het echt niet enorm breed thuis, maar we hebben geweldige vakanties gehad, zaten ieder bij een sportvereniging en hadden speelgoed om mee te spelen. Als kinderen hebben we nooit het gevoel gehad dat iets niet mogelijk was. Nu ik zelf vader ben zie ik pas in hoe knap dat van mijn ouders is geweest. En stijl heeft hij ook. Ik stond ooit met hem in de Jeans Store in Ede en toen zocht hij hartstikke prima broeken voor zichzelf uit.

Welke stroller gebruik je voor jullie zoon?
Een Cybex Balios M (dit moest ik overigens navragen).

Wat is je favoriete restaurant in de wereld en waarom?
Wytske eet veganistisch. Gelukkig zijn er steeds meer restaurants waar de vlees- of zuivelvervangers net zo lekker smaken als het origineel. Laatst waren we bij Mr & Ms Watson in Amsterdam. Daar kregen we bijvoorbeeld een blauwe kaas, gemaakt van dadels, wortels en paddestoelen, wat smaakte naar blauwe kaas. Dan ben je wat mij betreft echt een culinaire MacGyver.

Als je uit gaat met je vrienden, in welke club ben je dan te vinden?
We stappen eigenlijk heel divers. Soms luisteren we naar smartlappen in de Twee Zwaantjes en de week daarop staan we in de Chin Chin. Mijn persoonlijke voorkeur gaat wel uit naar dat laatste.

Wat is je favoriete drankje?
Dan ga ik toch voor een ijskoud Heineken biertje.

Wat is de beste plek voor een dagje uit met de kinderen in het weekend?
Ischa is pas vier maanden, dus een ideaal dagje uit is voor ons lekker wandelen in het Vondelpark, want dat zit hier om de hoek. Maar we kunnen niet wachten om snel met Ischa naar het zwembad te gaan. Het zwembandje heeft hij gelukkig al.

Hoe ga je om met je gezondheid? Sport je veel?
Ik ga minstens twee keer per week naar de sportschool. Dat is goed voor mijn fysieke en mentale gezondheid, want mijn kop raakt pas echt goed leeg als ik twee halters van heup- tot borsthoogte sta te tillen terwijl er veel te harde dancemuziek uit de speakers knalt.

Welke beauty producten kunnen we op je badkamer plank vinden?
Waarschijnlijk tref je daar momenteel een stilleven aan van een deodorant bus, een HUGO BOSS geurtje en een pot Niveau waar het zilver cellovaantje nog altijd bovenop zit.

Wat staat er op je bucket-list?
Ik zou nog heel graag een verre reis samen met mijn gezin willen maken. Bijvoorbeeld met een camper door Nieuw Zeeland trekken. En ik hoop dat ik ooit mag meewerken aan de verfilming van mijn boek.

Waar zien we je over 10 jaar?
Ik hoop dat ik dan samen met mijn gezin in een mooi huis woon, we samen reizen hebben gemaakt, ik meerdere boeken en een speelfilm op mijn naam heb staan en dat iedereen die ik liefheb gezond en gelukkig is.

Eventuele tips voor nieuwe vaders?
Leg, als je een jongetje hebt, al-tijd een doekje over zijn onderbuik tijdens het verschonen. Trust me.

Wat is het laatste boek dat je gelezen hebt?
Ik lees graag en veel, meestal een boek per week. Momenteel ben ik bezig in ‘De avond is ongemak’ – erg mooi.

De Dad die ik zou willen voorstellen voor de volgende Who’s your Dad?is ……
Vincent Hoftijzer. Hij is één van mijn beste vrienden en ik ken hem al heel mijn leven. Helaas spreek en zie ik hem veel minder sinds hij naar het zuiden is verhuisd. Vincent heeft een prachtige dochter en is zelf een waanzinnige Dad. De ideale kandidaat, wat mij betreft.

Add a comment

Geef een reactie