Interview: 'Who's your Dad?' Samefko Ludidi a.k.a. Dr. Ludidi

The Dads

Interview: 'Who's your Dad?' Samefko Ludidi a.k.a. Dr. Ludidi

Samefko Ludidi, ook wel bekend als dr. Ludidi.  Half Zuid-Afrikaan, half Nederlands, woonachtig in het altijd zonnigere Zuiden: Maastricht. Tweeëndertig jaar, (nog) ongetrouwd, maar ik heb de ware wel al gevonden. Met Helen heb ik anderhalf kind (eentje is nog in voltooiing en zal ergens medio september geboren worden). De oudste is net een jaar geworden: Nels Bhungane Busobengwe Mthimkhulu Ludidi. Ook wel liefkozend Bhungi genoemd.

 

 • What’s in a name? Namen zijn in de Zuid Afrikaanse cultuur van grote waarde. Ze hebben altijd een diepere betekenis en vertellen meer over wie je bent, waar je vandaan komt, onder welke omstandigheden je geboren werd. Helen heeft een grote rol gespeeld in de naamgeving. De naam moest namelijk uit te spreken zijn, maar mocht wel apart zijn. Baby Nels is vernoemd naar Mandela en zijn overgrootmoeder Nellie Ludidi). Bhungane of kort Bhungi, is de Afrikaanse naam die m’n pa hem gegeven heeft. Bhungane leefde in de tijd van koning Shaka Zulu en was is een van de grote koninklijke voorvaderen van de Hlubi clan, waartoe wij behoren.

 

Naast vader ben ik founder van het dr. Ludidi brand, gezondheidsadviseur en docent-onderzoeker op het gebied van gastronomie en hospitality. Tevens ben ik founder en eigenaar van de Moser Gym, waar ik natuurlijk dagelijks te vinden ben voor een goede start van de dag!

 

668-Samefko-1

 

Wat is het eerste wat je deed toen je ontdekte dat je vader werd? En wie was de eerste die je belde?

We waren bij m’n ouders. Helen ging even naar het toilet. Zogenaamd…. Ze kwam terug en fluisterde in m’n oor dat de test positief was. We zijn een redelijk nuchtere familie, maar het werd ondanks de prilheid wel gelijk gedeeld met Khulu en Gogo (opa en oma).  Een dag later had ik wat afspraken in AMS. ’s Avonds zouden we met vrienden eten bij van ’t Spit en ik viel gelijk met de deur in huis. Het positieve nieuws was een mooie aftrap om er een not so average Thursday night van te maken J We bestelden de eerste ronde bier en the rest is history.

 

Kun je ons iets vertellen over hoe je omgaat met ouderschap? Zijn er specifieke normen en waarden? Wat wil je je kinderen graag meegeven?

Zoals uit bovenstaande ook al deels blijkt vind ik het belangrijk dat Bhungi en z’n aanstaande weten wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Ze moeten hun roots kennen. Je identiteit wordt deels gevormd door je afkomst. Ik wil niet dat mijn kinderen op latere leeftijd voor existentiële vragen komen te staan die hen hun eigen zelf-zijn in de weg staat.

Respect vormt volgens mij de fundering voor een aangenaam bestaan. Door respectvol te zijn draag je bij aan een waardevol bestaan voor anderen. Ik ben er van overtuigd dat dit z’n weerslag heeft op je eigen bestaan.

 

Tot slot vind ik familie erg belangrijk. Op familie kun je onvoorwaardelijk terugvallen.

 

Hoe heeft het vader worden je leven veranderd?

Heel weinig en tegelijk ontzettend veel. Veel van de zaken die ik voor mijn vaderschap deed doe ik nog steeds. Uiteten met Helen, elke dag sporten etc. Maar tegelijk schept het vaderschap wel een verantwoordelijkheid naar iemand die niet voor zichzelf kan zorgen. Zorgen voor is mooi, maar het kost ook energie en tijd. Waar jezelf en de relatie met je partner altijd centraal stonden in het leven, is er nu een klein manneke die constant verzorging en aandacht vraagt. Het is als stel denk ik goed dat te realiseren voordat je kinderen neemt. Wij waren daar altijd al mee bezig en realiseerden ons terdege dat elkaar niet uit het oog verliezen een uitdaging zou worden. We plannen daarom sinds de geboorte van Nels elke maand een moment quality time met z’n twee. Gelukkig heeft Nels twee hele liefdevolle opa’s en oma’s die hem maar al te graag een of een paar daagjes in de maand zien komen logeren.

 

Kun je je persoonlijke stijl omschrijven? Wat zijn je favoriete merken? En als je maar 6 items uit je garderobe mag meenemen welke zouden dat zijn?

 • Paul Smith bruine leather classics
 • H&M oversized hemd (groen met witte stippen)
 • Orlebar Brown Cane olive joggingpak
 • Orlebar Brown swimshorts
 • Ruba house pants
 • Nike sportbroekje

 

668-Samefko-3

 

Lukt het om werk en vader zijn te combineren?

Als ondernemer leef je best een hectisch bestaan. Hoewel je je mentaal kunt voorbereiden op het vaderschap, is het dan wel even wennen als je daar wat van moet inleveren. Dat gaat dus ook niet vanzelf en er is nog ruimte voor verbetering. Zo staat er in de agenda al een jaar groot ‘Daddy Day’ aangegeven op de vrijdagen. In werkelijkheid zit Nels op vrijdag nog wel eens bij een afspraakje op kantoor, met wat speelgoed. Dat zal trouwens ook wel te maken hebben met het feit dat hij zo’n gemakkelijk kind is.

 

Hoe zijn de rollen verdeeld tussen jou en je partner?

Helen is een echte moeder. Ze zorgt voor rust en structuur. Ik ben wat drukker, wat ongeorganiseerder. Formeel zorgt Helen twee volle doordeweekse dagen voor de kleine, ik eentje. In werkelijkheid ligt het zwaartepunt ook tijdens de weekenddagen bij haar, en de daddy Friday is eigenlijk veel gezelliger als we er een mannenvrijdag van maken. Opa vindt dat ook leuk 😉

 

Hangt er iets in de kledingkast van je partner waar je echt een hekel aan hebt?

Niet meer

 

Wat is je favoriete reisbestemming? En als je de mogelijkheid had overal in de wereld naartoe te verhuizen, waar zou je dan naar toe gaan?

In aantallen is dat mijn andere thuisland, hoewel ik Namibië ook erg mooi vond. Toch vind ik het wel prettig wonen hier, ik zou hier blijven.

 

Welke gadget niet mag ontbreken in het leven van een vader?

Ik ben wel een beetje van de improvisatie. Maak als ‘t moet m’n eigen gadgets. De veter- speen-necklace is toch wel dé aanrader voor beginnende vaders. Men neme een lange veter. Haal een zijde door de ring van de speen. Knoop ‘m vast en hang ‘m om je nek. Zo weet je zeker dat je niet voor moeilijke momenten komt te staan als je kind ongezien z’n speen uit z’n mond laat vallen als je met je pasgeboren trots opweg bent naar je favoriete restaurant…

 

668-Samefko-6

 

Noem een Dad met stijl die je inspireert.

M’n pa.

 

Welke stroller gebruik(te) je voor je baby?

Een klassieker. Geen remake of retro-style, neen een échte klassieker. Chrome velgen, hardrubberen witte banden, chrome hendels. Bouwjaar 1974. Nog ongebruikt bij aanschaf en via marktplaats voor een prikkie op de kop kunnen tikken. Reken maar dat dat een echte eyecatcher was, de eerste 7 maanden dat ik met de kleine door de stad liep. Als je denkt dat een baby een babe magnet is, leg ‘m dan maar eens in deze bolide!

 

Wat is je favoriete restaurant in de wereld en waarom?

In town is dat zeker Harry’s. Kwalitatief goed eten, met aandacht voor herkomst, bereiding en bediening. Harry’s durft te experimenteren, zonder te overdrijven, daar hou ik van. Bij Harry’s voelen we ons altijd ontzettend welkom.

Verder vond ik Noma (Kopenhagen) erg indrukwekkend. Daar klopte echt alles. Een vriend van me, creative cook Robbie Postma (J. Walter Thompson AMS) nodigde me er 2 jaar geleden uit. We aten 21 gangen, maar bij geen enkele gang zat vlees. Het hele samenspel van smaken, texturen, mondgevoel… dat alles was zo afgestemd dat je het ook niet miste, zelfs niet als vleesliefhebber.  Ikzelf hou ontzettend van vlees, dus dat was voor mij als wel een eyeopener.

 

Wat is je favoriete familie vakantiebestemmingen?

Zuid Afrika voelt altijd thuis en op vakantie tegelijk. Het land heeft veel te bieden, ook als gezin. Het land heeft een hele sterke familiaire cultuur. In maart jl. zijn we er nog met Nels geweest en met een bevriend stel. Nels was toen 8 maanden oud. Vaak werd de kleine apart genomen door de bediening en huishoudsters, zodat wij dan een ongestoorde avond konden hebben.

 

Als je uit gaat met je vrienden, in welke club ben je dan te vinden?

Uitgaan…..? In my previous life – das war einmal!

 

668-Samefko-7

 

Wat is je favoriete drankje?

Ginger ale. Soms met whiskey 😉

 

Wat is de beste plek voor een dagje uit met de kinderen in het weekend?

Opa en oma’s achtertuin. Zwembadje erbij, ezeltjes en schaapjes kijken bij de buren en lekker spelen in de blote bips in ’t gras.

 

Hoe ga je om met je gezondheid? Sport je veel?

Ik hou ontzettend van bewegen. Gemiddeld sport ik zo’n 5 a 6 keer per week. Elke maandag t/m vrijdag start ik met twee vrienden om 0645, we trainen dan een uur. Op dinsdag geef ik zelf movement training in m’n gym en op sommige dagen pik ik zelf nog een lesje mee.

Toch kies ik er tijdens drukke perioden bewust voor om het sporten te laten varen. Het moet niet koste wat kost. Jezelf zo’n druk op leggen kan averechts werken. Maar er zijn dan na verloop van tijd ook weer momenten dat het hoofdje moet afschakelen. Als Helen zegt: “ga alsjeblieft even 2 uur sporten’ dan weet ik hoe laat het is.

 

Mijn schema is momenteel volgt:

 • Ma: Kracht in de ochtend
 • Di: Kracht in de ochtend; movement in de avond
 • Wo: Barefoot running in de ochtend; yoga in de avond
 • Do: HIT of boksen
 • Vr: Duurloopje
 • Za en Zo: rust of vrije training

 

Hoewel bewegen voor mij belangrijk is, verkondig ik altijd “the gut is the gateway to good health”. Je kunt maar lastig op sporten tegen hetgeen je door je mond naar binnen kunt stoppen.

Balans vinden is echter niet altijd makkelijk. Ik probeer bewust te leven en eten, maar zondig elke week. Een vuistregel is: elke hoofdmaaltijd gaat met groente, elk tussendoortje met fruit. Daarnaast doe ik als zo’n jaar of 5-6 regelmatig aan intermittend fasting.

Ik heb een zwak voor chocolade. Alcohol ben ik niet warm voor te maken, maar een feestje op z’n tijd hou ik wel van.

 

668-Samefko-4

 

Welke beauty producten kunnen we op je badkamer plank vinden?

Nivea body milk, de blauwe.

 

Wat is je favoriete stad in de wereld en waarom?

Budapest: goed eten, goedkoop en ontzetten sfeervol.

 

Wat staat er op je bucket-list?

Een 5-daagse wildernis tocht met m’n broer. Zonder voedsel vertrekken en kijken hoe te overleven in de wildernis. Water is vaak te vinden in beekjes en rivieren, vooral het verkrijgen van eten lijkt me een uitdaging. Een jagende vriend heeft ook al interesse getoond. Het plan is dan om ergens in Europa in het voorjaar te beginnen, om wellicht later wat meer extremen op te zoeken. Noorwegen of Duitsland zou erg gaaf zijn

 

Wat is voor jou de ultieme gezinsauto en waarom?

Voor de korte afstand deed de draagdoek het altijd erg goed. Ik verwacht dat dit evenzo zal zijn als de tweede straks komt. Voor grotere afstanden heb je een stationwagon nodig of iets vergelijkbaars op hoge poten: voldoende ruimte voor twee maxicosi’s en de klassieke baby stroller neemt ook wat plaats in beslag

 

668-Samefko-5

 

Waar zien we je over 10 jaar?

Drie maanden van het jaar in ieder geval niet, dan zijn we met vakantie, de wereld aan het ontdekken. En mocht dat dan toevallig het gevolg zijn van zakelijk succes, dan zou ik mijn overige tijd wel willen verdoen met een Daddy Day Care.

 

Eventuele tips voor nieuwe vaders?

Breng tijd door met je kind. Een daddy (Fri)day is bijvoorbeeld ontzettend de moeite waard. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je het doet, maar zorg ervoor dat je kwalitatieve tijd doorbrengt met je kind. Zo leer je hem of haar beter kennen en je kind jou ook. Niets is zo mooi en dankbaar als je kind oprecht blij is om jou te zien. Dat is volgens mij de prachtige en krachtige basis waarop een goede vader-kind-relatie gefundeerd is.

Even heel praktisch:

 • The magic baby hold, ook wel ‘bazooka hold’ genaamd. Ik zag ooit een filmpje op youtube, van een Chinese arts die alle huilende baby’s zo stil kreeg. Eerst was ik sceptisch, maar ik had me voorgenomen het sowieso te proberen als ik een kindje zou krijgen. Het bleek echt te werken!
 • Respecteer die kleine z’n slaap. Dat voorkomt in 9 van de 10 keer dat je de bazooka hold überhaupt hoeft toe te passen!

 

Wat is het laatste boek dat je gelezen hebt?

Catching Fire – How cooking made us human.

 

De Dad die ik zou willen voorstellen voor de volgende “Who’s your Dad?” is …..

Professional allrounder en liefdevolle vader Arie Boomsma.

Add a comment
Wouter Derksen

Wouter Derksen

Geef een reactie