Interview: ‘Who’s your Dad?’ Schelto Witsen Elias

The Dads

Interview: ‘Who’s your Dad?’ Schelto Witsen Elias

Meet Schelto, 41 jaar en vader van drie kids; Teije 5, Marelie 3 en June 1. Samen met zijn vrouw en kinderen woont hij in Amstelveen. Na een carrière in sales bij Sara Lee en vervolgens bij Google Amsterdam heeft hij het roer omgegooid en brengt hij met zijn merk Van Morgen het 5-sterrenhotelgevoel bij jou thuis. Van Morgen verkoopt beddengoed dat zij direct van de weverij in Portugal aan de klanten leveren. Zo kunnen zij zonder de tussenkomst van overbodige dure tussenschakels een eerlijke prijs bieden voor een hoogwaardig product. Vandaag praat The Dad met Schelto over zijn carrière, het vaderschap en deelt hij zijn tips.

Who is your dad Schelto The Dad Van Morgen (2)

Wat is het eerste wat je deed toen je ontdekte dat je vader werd? En wie was de eerste die je belde?

Ik geef eerlijk toe: ik ben slecht in het onthouden van dit soort momenten. Maar, mezelf kennende zal ik wel op een clownesk pathetische manier ter aarde gestort zijn. Ik denk niet dat ik iemand heb gebeld. Ik weet wel dat we langs onze ouders zijn gereden met een vaag excuus.

Kun je ons iets vertellen over hoe je omgaat met ouderschap? Zijn er specifieke normen en waarden? Wat wil je je kinderen graag meegeven?

Als ik later van mijn kinderen te horen krijg dat ik ze heb geleerd om buiten de lijntjes te kleuren, dan zou ik dat een compliment vinden. Je door de stroom laten meevoeren is makkelijk en kost weinig energie. Maar je leert het meest van af en toe op de kant te gaan staan en te kijken naar waar er nieuwe routes zijn. Ik wil mijn kinderen meegeven dat ze (mits het op een respectvolle manier gebeurt) zichzelf mogen zijn en dat ze zich niet te veel moeten aantrekken van wat mensen daarvan vinden.

Hoe heeft het vader worden je leven veranderd?

Radicaal. Ik heb geleerd om keuzes te maken in mijn agenda. Ik ben beter geworden in ‘nee zeggen’ en accepteer ook eerder een ‘nee’ van anderen. Dat maakt het leven ook wel overzichtelijk. Mijn aandacht gaat nu uit naar Ellen, de kinderen, Van Morgen uitbouwen en mijn band Bouba Dioup, waarmee ik regelmatig optreed. Soms gebeurt het dan dat ik na een optreden ver weg, na anderhalf uur slaap om 06.30u vrolijk weer uit m’n bed getimmerd word door drie blije kinderen. Een paar uur eerder stond ik nog stoer te doen op een podium, maar voor ik het weet zit ik weer op de fiets naar de geitenboerderij. Daar is weinig rock ‘n roll aan.

Kun je je persoonlijke stijl omschrijven? Wat zijn je favoriete merken? En als je maar 6 items uit je garderobe mag meenemen welke zouden dat zijn?

Lastig. Tot een jaar geleden was ik wel bezig met de mooie merken en stijlen bij elkaar te zoeken. Ik hield van maathemden en liet me ook adviseren door online personal shopping-bedrijven. Vaak droeg ik wel iets met een subtiele twist, die het anders-dan-anders maakte. Daar zit een spoor van ijdelheid: het mooi vinden als mensen er iets over zeggen. Het opstarten van Van Morgen zorgde voor andere financiële tijden. Ik was daar vrij rigoureus in en ik gunde mezelf geen enkele luxe meer. Terecht kreeg ik af en toe een opmerking van Ellen dat ‘dat ene shirt’ of ‘die vale broek’ echt niet meer kon. Gelukkig kon ik mezelf afgelopen maand weer een klein salaris uitkeren en heb ik zowaar voorzichtig weer wat moois gekocht. Favoriete merken: G-Star, Boss, Moods of Norway en Drykorn. Zes items die ik mee zou nemen: zwart strak t-shirt, slimfit spijkerbroek, bruine leren schoenen met een klein detail, getailleerd jasje, een wit maathemd en een casual maar subtiel opvallend overhemd.

Lukt het om werk en vader zijn te combineren?

Zeker niet altijd. Maar me er druk om maken heeft niet zo veel zin. Ik vond het altijd lekker om voor 08u op m’n werk te zijn. Maar tegenwoordig is 09u al een hassle. Dat je een dag niet kan werken omdat je voor een ziek kind moet zorgen zet alles wel lekker in perspectief.

Hoe zijn de rollen verdeeld tussen jou en je partner?

Mijn vrouw heeft ook een drukke baan. Ze zit vaak om 06.30u al in de auto, maar is op woensdagen vrij. Ik neem de ochtenden op me en word afgelost door de oppas. Gelukkig ben ik als ondernemer qua werktijden flexibel, zodat ik extra afspraken zoals consultatiebureau of zwemles kan opvangen.

Hangt er iets in de kledingkast van je partner waar je echt een hekel aan hebt?

Ik heb zo mijn voorkeuren, maar I like her style. Dus echt een hekel, nee.

Wat is je favoriete reisbestemming? En als je de mogelijkheid had overal in de wereld naartoe te verhuizen, waar zou je dan naar toe gaan?

All-time favorite: Zuid-Oost Azië. Ik heb daar ooit als backpacker een half jaar zelf rondgelopen. Een paar jaar geleden zijn we met het gezin naar Thailand gegaan. Ondanks dat de kinderen nog klein waren, was dat een prachtige ervaring. Daar zou ik zeker kunnen wonen, hoewel Australië ook wel trekt. Misschien wel omdat ik daar zelf nog nooit geweest ben.

Who is your dad Schelto The Dad Van Morgen (1)

Welke gadget niet mag ontbreken in het leven van een vader?

Een goede koptelefoon met voldoende bass. Kun je je even afsluiten. Geef er dan meteen ook een aan je kinderen, zodat je niet dat deuntje van Zandkasteel voor de 400e keer hoeft te horen.

Noem een Dad met stijl die je inspireert.

Robbie Williams

Welke stroller gebruikte je voor je baby?

Bugaboo. Ik moet zeggen dat ik die dingen niet zo vaak heb gebruikt. Ik droeg de kinderen vaak, al dan niet in een draagzak.

Who is your dad Schelto The Dad Van Morgen (5)

Wat is je favoriete restaurant in de wereld en waarom?

Sinne. Gewoon hier op de Ceintuurbaan. Ik houd van die stijl en hoop dat mijn klanten die stijl ook in Van Morgen herkennen: oog voor high end kwaliteit en ultieme service, gebracht op een open, betaalbare en casual manier.

Wat is je favoriete familie vakantiebestemming?

Spanje en de Spaanse eilanden.

Als je uit gaat met je vrienden, in welke club ben je dan te vinden?

Dat ik in een club te vinden ben, komt alleen nog voor als ik een weekend weg ben met de band naar een buitenlands optreden. De Paradiz Club in Dijon, ken je die? 😉

Wat is je favoriete drankje?

Vedett biertje.

Wat is de beste plek voor een dagje uit met de kinderen in het weekend?

Artis. We hebben een jaarabonnement. De kinderen vinden het prachtig. Een zwembad is meer hassle, maar wel een dankbaar uitje.

Hoe ga je om met je gezondheid? Sport je veel?

Ik heb een aantal jaar de Insanity workout gedaan, ongeveer 2x per week. Ik miste uiteindelijk toch weer de gewichten, dus heb een abonnement op de sportschool om de hoek genomen. Verder zit onze pop-up store op Amsterdam CS, dus ik fiets iets van 70 minuten per dag. Ellen en ik geven elkaar veel de ruimte om te kunnen sporten. Zij houdt meer van hardlopen en fietsen.

Welke beauty producten kunnen we op je badkamer plank vinden?

Niet veel. Jummy Mellow Custard wax van Oolaboo.

Wat is je favoriete stad in de wereld en waarom?

Bangkok. De mix van mensen, de afwisseling van de zucht naar avontuur en de treurnis van het daarnaar op zoek zijn. De geuren, het eten. Het was vrij maf om een paar jaar geleden over Khao-San Road te lopen met mijn zoon op mijn arm, terwijl ik daar als backpacker zoveel uren had doorgebracht. In een andere fase van mijn leven zullen we maar zeggen. 😉

Wat staat er op je bucket-list?

Het feit dat ik daar zo lang over moet nadenken, zegt misschien al genoeg. Ik doe vaak dingen en realiseer me dan pas achteraf dat dat misschien wel op mijn bucketlist stond.

Wat is voor jou de ultieme gezinsauto en waarom?

We rijden nu in een VW Passat station. Top. Hoeft van mij niet zo fancy te zijn. Sterker nog (en ik had nooit gedacht dit ooit nog te gaan zeggen): ik zat laatst bij iemand in een Skoda Kodiaq en vond dat een mooie ervaring.

Waar zien we je over 10 jaar?

Weet jij het?

Who is your dad Schelto The Dad Van Morgen (4)

Eventuele tips voor nieuwe vaders?

Als je jezelf als doel stelt om consequent te zijn in de opvoeding van je kinderen, dan raak je hoe dan ook gefrustreerd. Het is namelijk een onhaalbaar doel. Wie heeft ooit bedacht dat dat de kern van iedere opvoeding zou moeten zijn? Onzinnige gedachte. Wees hoogstens voorspelbaar voor je kinderen en go with the flow.

Wat is het laatste boek dat je gelezen hebt?

‘Marching powder’ van Rusty Young, over een Brit die voor drugssmokkel in een Boliviaanse gevangenis terecht komt. Ik vind alle documentaires en boeken over het leven in helse gevangenissen fascinerend. Vraag me niet waarom.  Soms denk ik wel eens dat ik in een vorig leven the bad guy was.

 De Dad die ik zou willen voorstellen voor de volgende Who’s your Dad?is ……

Hidde de Vries –

Add a comment

Geef een reactie